Відомі страви хорватської кухні

Відомі страви хорватської кухні

Відомі страви хорватської кухніВідомі страви хорватської кухні. Хорватська кухня формувалася під впливом сусідних країн, однак має свою особливість та вишуканість. Тут готують легкі перші страви на основі яловичого та курячого бульйону. До супу подають галушки, відварюють вермішель або рис. За бажанням можна додати томатний сік та спеції.

На Адріатичному узбережжі готують «бродет» (рибне рагу зі спеціями і червоним вином), «чорний рижот» (морепродукти, риба і чорнило каракатиці) і «пршатари» (страва з крабів). Центральний регіон – «пршут» (в’ялений свинячий окіст) і «висковачке бегавице» (страва з ягнятини та  кислим молоком). Гарніром виступає зазвичай картопля, спаржа, артишоки, макарони або різні види капусти.

Популярні страви хорватської кухні:

  • «паштицада» (блюдо з тушкованої яловичини з винним соусом і галушками);
  • «пуречапрса» (грудки індички з маринованими фаршированими овочами);
  • «манистра од добича» (суп з квасолі і кукурудзи);
  • «миджмур скагибаница» (солодкий листковий пиріг з сиром, маком, яблуками і горіхами);
  • «кулен» (ковбаса з рубаною свининою, спеціями і паприкою).

У Хорватії готують пасту власного виробництва, яку подають зі спеціальним кремовим соусом.  Серед других страв виділяють пікантний суп чобанац (м’ясний гуляш), гострий кулен (копчена ковбаска з перцем). Також тут вирощують білі та чорні трюфелі, які є делікатесом у дорогих ресторанах світу.

Відомі страви хорватської кухніМісцеві мешканці полюбляють солодкі страви. На кожному кроці є багато кондитерських, де можна поласувати великою кількістю різноманітних солодощів. Відомими є кремшніта (сирний пиріг), крафна (пончики з фруктовою начинкою), орехняча (листове тістечко з горіхами) та мадяріца (шоколадний торт).

Рецепт хорватського шоколадного торту:

    Для коржа:

  • 3 х 5 яєчних білків
  • 3 х 10 ложок цукрової пудри
  • 3 х 5 ложок мелених волоських горіхів
  • 3 х 2 ложки борошна

 Для крему:

  • 1 літр молока
  • 15 жовтків
  • 10 ложок цукру
  • 9 ложок борошна
  • 250 г цукрової пудри
  • 250 г маргарину / олії
  • 150 г мелених волоських горіхів
  • трохи молока, щоб запарити горіхи
  • 200 г темного шоколаду
  • 250 мл жирних вершікв(збиваємо з ванільним цукром)

1. Зробити окремо тричі тісто для трьох коржів (щоб не опало поки печеться кожен корж) з 5 яєчних білків, 10 столових ложок цукрової пудри, 5 столових ложок волоських горіхів і 2 столових ложок борошна для кожного. Борошно і терті волоські горіхи перемішати і ложкою обережно додати в тугий сніг з білків з цукром. Кожен корж випікати при температурі 180 градусів близько 25 хвилин. Коли спечутся, прикрити рушником на час поки буде готуватися крем.

2. Крем. 7 жовтків  змішати з 10 ложками цукру, 9 ложками борошна і зварити крем в 1 л молока. Збити 8 жовтків з 250 г цукрової пудри. Окремо збити 250 г вершкового масла, і поступово з’єднати з жовтками, помішуючи  до однорідності. В 1/3 крему додати 150 г горіхів, запарених молоком (молока треба трохи, тільки щоб горіхи стали м’якими). В інші 2/3 крему додати 200г розтопленого на слабкому вогні шоколаду.

3. Збити вершки з ваніліном.

Зібрати торт: корж, вершки, темний крем, корж, вершки, горіховий крем, корж, вершки, темний крем. Вершками змастити боки і верх. Автор поверхню торта воліє покривати не вершками а темним кремом, тому що його досить багато. Верх можна присипати тертим шоколадом

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик