Відомі страви вірменської кухні

Відомі страви вірменської кухні

Відомі страви вірменської кухніШашлик по-карськи

Вірменська кухня є однією з найстаріших кухонь у світі. Пропонуємо вам приготувати відомі страви вірменської кухні.

  • По-перше, для цього шашлику м’ясо ріжуть не дрібно, а використовують шматки круглої форми, кожен з яких важить близько 200 грамів.
  • По-друге, маринад для м’яса роблять за особливим рецептом. Для цього змішують десять цибулин, пропущених через м’ясорубку з соком і цедрою одного лимона, столовою ложкою коньяку, трьома чайними ложками солі, рубаним кропом, кінзою, базиліком, гвоздикою (не менше п’яти мелених бутонів), виноградним оцтом і чайною ложкою запашного перцю.
  • І, нарешті, головна відмінність – це спосіб приготування шашлику. Оскільки великі шматки прожариваются нерівномірно, то спочатку зрізають скибочки готового м’яса шириною в один або два сантиметри. На жаль, в даний час шашлик по-карски став ресторанним стравою і рідко готується в домашніх умовах.

Салат “Єреванський”

  • Один свіжий огірок.
  • Три помідора.
  • Один великий солодкий перець.
  • Одна середня цибулина.
  • Чайна ложка оцту.
  • Чорний мелений перець.
  • Сіль.
  • Свіжа зелень.

Помийте і висушіть овочі. У перцю видаліть верхівку і насіння. Наріжте овочі кільцями, укладіть їх на плоске блюдо пошарово, посоліть, збризніть оцтом і посипте рубаною зеленню.

Тонкий лаваш

  • Просійте три склянки пшеничного борошна в одну велику миску.
  • Змішайте половину чайної ложки солі з однією склянкою гарячої води.
  • З’єднайте продукти і замісіть еластичне тісто. Щоб воно краще раскаталось, накрийте його вологим рушником і залиште на деякий час у спокої.
  • Присипте стіл борошном, візьміть невеликий шматочок тіста і розкачайте в тонкий пласт.
  • Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям, покладіть на неї отриману корж і підсмажте з двох сторін.
  • Готовий лаваш слід збризнути водою, а складати коржі потрібно один на одного, як млинці.

Гарячий хліб можна подати до столу відразу або приготувати з них оригінальну закуску. Наприклад, чіпси з сиром або конвертики з м’ясною начинкою.

Бозбаш

  • 500 г баранини, нарізаної шматочками, залийте двома літрами холодної води і варіть під кришкою на слабкому вогні до напівготовності.
  • Дістаньте м’ясо з каструлі і обсмажте на вершковому маслі в казанку з товстим дном разом з овочами.
  • Баранину обшпарте окропом, залийте процідженим бульйоном і доведіть до готовності разом з овочами, фруктами і прянощами.
  • Під кінець готування подкислите суп ложкою винного оцту або соком лимона, посоліть і посипте зеленню.

Існує кілька варіантів набору овочів для бозбаша, які рекомендує використовувати вірменська кухня. Рецепти дещо відрізняються, але обов’язково включають в себе нут, картопля, помідори і цибулю. Часто використовується айва, курага, яблука і чорнослив. Зате набір прянощів у всіх видах бозбаша залишається незмінним. Це зелень петрушки, кінзи, базиліка (по одній столовій ложці кожного виду), червоний і чорний перець (п’ять або шість роздавлених горошин).

СУП З СОЧЕВИЦІ

Для приготування апетитного чечевичного супу на шістьох чоловік вам буде потрібно не так і багато інгредієнтів: Дві цибулини; Вершкове масло – 50 г; 1 стакан чечевиці; 1 ст.л. борошна; Кип`ячена вода – 2 л; Томатна заправка (паста, іноді замінюють кетчупом) – 2 ч. Л .; 4 картоплини середнього розміру; Червоний (гострий) мелений перець і сіль за своїм смаком.

В першу чергу вам знадобиться розігріти сковорідку, потім обсмажте на ній борошно з половиною кількості підготовленого вершкового масла. В результаті повинна утворитися золотава скоринка. Далі наріжте цибулю і картоплю дрібними кубиками. Покладіть залишки масла в каструлю, там же обсмажити цибулю і томат. Періодично перемішуйте, щоб суміш не підгоріла, потім додайте сіль і перець.

Відразу ж після цього влийте кип`ячену воду. Продовжуючи помішувати, додайте суміш з борошна та олії, а потім пересипте картоплю. Якщо води мало, долийте ще трохи. Накрийте кришкою і залиште варитися приблизно на десять хвилин.

По закінченню цього часу додайте сочевицю. Ще раз ретельно все перемішайте, варіть на слабкому вогні протягом півгодини. Існує також «м`ясна» версія цього рецепта. Для неї слід заздалегідь відварити нежирну яловичину. Потім бульйон додається під час варіння разом з водою, м`ясо ж кладеться в самому кінці, разом з сочевицею.

СИТНИЙ КОЛОЛІК

Яловичина нежирна – 1.5 кг;

Борошно – 1 ст. л .;

Коньяк – 50 г;

Естрагон (зелень) – 3 ст. л .;

Рис – половина склянки;

Масло вершкове – 250 г;

3 цибулини;

Яйця – 2 шт .;

Молоко – чверть склянки;

Перчик чорний – 1 столова ложка меленого або 12 горошин.

Спочатку вам буде потрібно зварити і процідити бульйон з яловичини. Розділіть його на дві частини, приблизно 1/3 і 2/3. З більшою приготуйте суп, додавши туди рис, спеції, дрібно нарізану цибулину. За п`ять хвилин до готовності влийте в рідину збите яйце. Поки готується суп, візьміть м`ясо і відбийте його. Вийміть з нього все плівки, жир і сухожилля.

Поріжте дрібними кубиками першу цибулину, викладіть цибулю зверху на м`ясо, продовжуйте відбивати. У результаті повинна вийти тягуча маса, в яку вводиться молоко, коньяк, яйце і борошно. Ця субстанція збивається до наполовину рідкої консистенції, далі додаються сіль, прянощі і друга порізана цибулина. Поставте все це в холодильник на 30 хвилин.

По закінченню півгодини дістаньте м`ясну масу, зробіть з неї фрикадельки невеликого розміру, всередину кожної з них покладіть по шматку масла. У решти бульйону відваріть отримані кульки, потім з`єднайте їх з уже підготовленим супом.

Кчуч з баранини

  • 500 грамів баранини.
  • Чотири картоплини.
  • П’ять або шість помідорів.
  • Два великих болгарських перцю.
  • Один стакан нарізаної зелені (базилік, кріп, чабер).
  • Сіль, трохи червоного і чорного перцю.

Наріжте овочі невеликими однаковими кубиками, змішайте з сіллю і прянощами і укладіть в глиняний посуд. Поверх них викладіть шматки м’яса і залийте все окропом. Поставте посуд у розігріту духовку і готуйте страву приблизно дві години.

Айлазан

Картопля і баклажани – по 0.5 кг;

4 цибулини;

Солодкий перчик – 4 стручка;

Соняшникове (можна оливкове) масло – 100 г;

4 помідори;

Квасоля стручкова – 1 склянка;

Голівка часнику;

Чорний перець – 1.5 ч. л .;

Червоний (гострий) перчик – 1 ч. л .;

Стакан пряної зелені (як правило, туди входить кінза, чебрець, базилік і петрушка);

Сіль.

Готування цього другого страви вірменської кухні небагато чим відрізняється від звичайного рагу. Для початку наріжте кружальцями баклажани, посоліть і залиште на 15-17 хвилин, щоб вони дали сік. Тим часом наріжте часточками інші овочі, подрібніть прянощі і часник. Відіжміть баклажани, покладіть їх у каструлю. Далі шарами викладайте інші овочі, присипаючи кожен з них сіллю і спеціями. Залийте оливковою олією, долийте половину склянки води. Зверху прикрийте тарілкою, на неї поставте кришку, доведіть до готовності на слабкому вогні.

АПЕТИТНИЙ ВІРМЕНСЬКИЙ САЛАТ ДЛЯ ГУРМАНІВ

Гриби і корінь селери – по 200 г; 2-4 скибочки жирного (можна з прошарком м`яса) свинячого сала; Червоний солодкий перець – 3 стручки; Стакан червоного сухого вина; Часник – 2 зубчики; 2 ст. л. масла соняшника; Сіль, мелений перець і зелень свіжої петрушки – по своєму смаку.

Наріжте гриби невеликими шматочками, обсмажте в олії на розігрітій сковороді. Додайте туди подрібнений часник і сало, порізане дрібними кубиками. На сильному вогні смажте ще пару хвилин. Далі влийте на сковороду вино, кип`ятіть протягом хвилини, тушкуйте на слабкому вогні ще 5-7 хвилин. Додайте подрібнену петрушку, зніміть з вогню, посоліть. Після того, як суміш охолоне, додайте туди корінь селери і перець, їх потрібно заздалегідь порізати дрібною соломкою. Викладіть все це в ємність для салату, перемішайте, зверху розмістите гриби. Дана страва вірменської кухні подається в холодному вигляді.

ВІРМЕНСЬКА ВИПІЧКА НА ДЕСЕРТ

Яйця – 5 шт. (4 жовтки для тесту, а п`яте яйце для змащування);

Оцет – 3 ст. л .;

Вершкове масло – 600 г (з яких 300 піде на тісто, 150 буде потрібно для начинки і 150 для прошарку);

Склянку кип`яченої води;

Пшеничне борошно – 7 склянок.

Для початку вам слід відокремити білки від жовтків (в рецепті використовуються виключно другі). Їх змішайте з оцтом і теплою водою. Окремо розітріть руками масло і борошно для тесту. Влийте туди воду з жовтками і оцтом. Замісити тісто з отриманої суміші. Поділіть його на чотири рівні частини, кожну з яких потрібно розкачати, потім змастити тонким шаром вершкового масла.

Поверніть кожен шматочок, як вам зручно, після чого приберіть в холодильник на дві години. Через цей термін дістаньте заготовки, знову розкачайте їх, змастіть маслом і поставте назад на таку ж кількість часу. Розгортати не потрібно! Тим часом підготуйте начинку. Для цього 150 грамів вершкового масла потрібно розтерти руками з цукром і борошном. Далі вийшла субстанція утрамбовується і ділиться на чотири частини (за кількістю тесту). Коли пройде дві години з того моменту, як ви поставили заготовки для печива в холодильник, потрібно їх дістати звідти і тонко розкачати, кожен по черзі.

Зверху викладається суміш з масла, цукру і борошна, потім згортається рулет. Слідкуйте за тим, щоб начинка не висипалася, для цього її потрібно періодично притискати руками. По всій довжині отриманого рулету пройдіться пару раз качалкою, щоб підсумкова товщина склала 1.5-2 сантиметра. Змастіть його збитим яйцем, виделкою можна нанести візерунок, змочивши її в яєчних залишках. Хвилястим ножем розріжте тісто на однакові трикутники, викладіть на деко. Поставте кяту на 25-28 хвилин в духовку, розігріту до 200 градусів. Після того, як печиво підрум`яниться, зменшіть вогонь до мінімуму, залиште ще на 10 хвилин.

Відомі страви вірменської кухні – це не тільки шашлик з баранини, але й ситні салати з овочів, супи та солодка випічка.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик