Українські традиційні страви з крупи

Українські традиційні страви з крупи

Українські традиційні страви з крупи – смачні та ситні страви, які готували на селах України на сімейні та релігійні свята. Пшоно містить багато вітамінів та мікроелементів, з нього готують солоні страви та солодкі десерти до чаю чи кави.

Українські традиційні страви з крупиПшоняна каша з чорносливом

Інгредієнти: 
– 500 г пшона
– 1 л води
– 100 г вершкового масла
– 400 г чорносливу
– Сіль
Для підливи:

– 400 г відвару чорносливу
– 200 г цукру

Приготування

Підготовлений чорнослив залити водою і варити до готовності. Відокремивши кісточки, подрібнити. Пшоно всипати у киплячу підсолену воду, додати вершкове масло і зварити розсипчасту кашу. Кашу викласти в каструлю, перемішати з відвареним чорносливом і поставити в духовку. Добре прогріти. Подають кашу на стіл з підливою або сиропом.

Молочна пшоняна каша
 
Інгредієнти:
– 500 г пшона
– 200 г води
– 800 г молока
– 50 г цукру
– 100 г вершкового масла
– 1 яйце
– Сіль

Приготування 
Підготовлене пшоно залити невеликою кількістю підсоленій води і варити 10 хв. Додати гаряче молоко, цукор і варити до готовності. Кашу заправляють вершковим маслом, яйцем.
Пшоняник 

Інгредієнти:
– 200 г пшона
– 400 г молока
– 2 яйця
– 100 г цукру
– 50 г борошна
– 50 г соняшникової або вершкового масла
– Сіль

Приготування 
З пшона зварити на молоці з водою кашу. Коли каша охолоне, додати збиті з цукром яйця. З цієї маси зробити невеликі коржики, обваляти в муці і підсмажити на соняшниковій або вершковому маслі.
Польова каша 

Інгредієнти:
– 450 г пшона
– 300 г картоплі
– 100 г сала
– 30 г цибулі
– 1 л води
– 2 яйця
– Сіль
– Зелень

Приготування 
Картоплю нарізати дрібними шматочками, покласти в підсолену воду і варити до напівготовності. Додати промите пшоно і зварити до готовності. Наприкінці варіння додати яйця, сіль і добре перемішати. Заправити кашу дрібно нарізаною підсмаженою салом з цибулею, зеленню кропу і петрушки.
Каша чумацька 

Інгредієнти:
– 400 г пшона
– 500 г білих грибів
– 100 г сала
– 100 г цибулі
– Зелень кропу
– М’ята
– Сіль

Приготування 
Свіжі гриби почистити, промити, дрібно посікти і підсмажити на салі з ріпчастою цибулею. Підготовлене пшоно відварити до напівготовності, перемішати з грибами та цибулею, посолити і поставити в духовку. Чумацьку кашу подають на стіл із зеленню кропу або дрібно нарізаною м’ятою.
Рисова каша 

Інгредієнти:
– 500 г рису
– 40 г цукру
– 100 г вершкового масла
– 1 л води
– Сіль

Приготування 
Рис промити, всипати у киплячу воду, додати сіль, цукор, вершкове масло і варити до загустіння. Каструлю поставити в духовку. Кашу подають з вершковим маслом.

Рисова бабка 

Інгредієнти: 
– 500 г рису
– 40 г цукру
– 1 л води
– 200 г родзинок
– 8 яєць
– 200 г масла
– Сіль
– Ванілін

Приготування 
Зварити з рису на воді кашу. Перемішати її з цукром, родзинками, жовтками, розтертими з цукром, ваніллю, розтопленим вершковим маслом, додати збиті білки. Підготовлену масу викласти у змащену маслом і посипану сухарями форму і запікати в духовці. На стіл подають з маслом, сметаною або сметанним соусом.

Рижаники 

Інгредієнти: 
– 200 г рису
– 300 г молока
– 300 г води
– 2 яйця
– 50 г вершкового масла
– 50 г мелених сухарів
– 50 г соняшникової олії
– Сіль

Приготування 
На молоці з водою зварити рисову кашу, охолодити і додати яйця, сіль, розтоплене вершкове масло. Обробити рижанікі, обваляти їх у сухарях і підсмажити на олії. На стіл подають з грибною підливою.


Рисова каша з грибами
 

Інгредієнти:
– 500 г рису
– 100 г білих грибів
– 50.г соняшникової олії
– 1 л грибного відвару
– 100 г вершкового масла
– Сіль зелень

Приготування 
Білі гриби подрібнити, відварити і підсмажити на олії. Рис промити, всипати в каструлю, додати підсмажені гриби, сіль, зелень кропу, петрушки, залити грибним відваром і зварити кашу. Кашу подають з вершковим маслом.

Лагоза гуцульська 

Інгредієнти: 
– 500 г ячною крупи
– 1,5 л води або молока
– 200 г цукру
– 200 г меду
– Сіль

Приготування 
Зварити на молоці або воді в’язку кашу з ячною крупи. Перед подачею на стіл кашу поливають медом або посипають цукром.

Ячна каша 

Інгредієнти:
– 500 г ячною крупи
– 1,3 л води
– 100 г вершкового масла
– Сіль

Приготування 
Ячну крупу промити, залити на 4 год холодною водою. Потім воду відцідити, а крупу покласти в гарячу воду, додати сіль і зварити. Кашу подають з вершковим маслом.

Ячна каша з сиром 

Інгредієнти: 
– 500 г ячною крупи
– 0,5 л води
– 1,5 л молока
– 100 г цукру
– 600 г сметани
– 1 кг сиру
– 5 яєць
– 200 г вершкового масла
– Сіль

Приготування 
Підготовлену ячну крупу всипати в кипляче молоко з водою, додати сіль, цукор і варити до напівготовності. Покласти сметану, розтертий з яйцями сир і добре перемішати. Каструлю поставити в духовку і довести кашу до готовності. Подають на стіл з вершковим маслом.

Бабка з яблуками 

Інгредієнти:
– 500 г кукурудзяної крупи
– 1,5 л води
– 4 яйця
– 100 г цукру
– 500 г яблук
– 10 г кориці
– 50 г вершкового масла
– Сіль

Приготування 
Кукурудзяну крупу промити, всипати в холодну воду і зварити. Додати жовтки, розтерті з цукром, збиті білки і добре перемішати. У змащену маслом форму викласти половину підготовленої маси, зверху покласти очищені й нарізані яблука з корицею і решту кашу. Бабку Запікати в духовці. На стіл подають із фруктовим соусом.

Кукурудзяна запіканка 

Інгредієнти:
– 500 г кукурудзяної крупи
– 1,5 л води
– 1 жовток
– 150 г тертого сиру
– 0,5 л молока
– 50 г вершкового масла
– Сіль

Приготування 
Кукурудзяну крупу перебрати, промити, всипати в холодну воду, посолити і зварити кукурудзяну кашу. Кашу викласти у форму, змащену маслом і посипану сухарями. Запіканку змастити жовтком, посипати тертим сиром і полити вершковим маслом. Запікати в духовці. Подають на стіл з гарячим молоком.


Запіканка манна
 

Інгредієнти:
– 300 г манної крупи
– 1 л молока
– 100 г цукру
– 3 яйця
– 1 жовток
– 100 г родзинок
– 100 г сметани
– Сіль
– Ванілін

Приготування 
Молоко закип’ятити, додати манну крупу і зварити кашу. Готову кашу перемішати з сирими яйцями, цукром, сіллю, родзинками, ваніліном і викласти у форму. Запіканку змастити жовтком зі сметаною і запікати в духовці до золотистого кольору. Запіканку подавати на стіл зі сметаною, повидлом або варенням.
Крупник 

Інгредієнти:
– 300 г крупи (манка, пшоно, рис)
– 750 г води
– 250 г сиру
– 200 г сметани
– 2 яйця
– 100 г вершкового масла
– 80 г цукру
– 1 жовток
– Сіль

Приготування 
Зварити рисову, пшеничну або манну кашу. Додати протертий сир, сирі яйця, сметану, цукор, сіль, вершкове масло і добре перемішати. Викласти крупник у змащену маслом форму, зверху змастити жовтком, скропити олією і запікати в духовці до золотистого кольору. Подавати крупник з молоком або сметаною.
Січеники з сиром 

Інгредієнти:
– 200 г перлової крупи
– 500 г молока
– 300 г води
– 2 яйця
– 100 г цукру
– 300 г сиру
– 50 г мелених сухарів
– 50 г соняшникової олії
– 200 г сметани
– 200 г фруктового сиропу
– Сіль

Приготування 
Зварити молочну перлову кашу, охолодити і пропустити через м’ясорубку. Додати яйця, цукор, протертий сир, сіль, все добре перемішати і обробити січенікі. Обваляти їх у сухарях і підсмажити на олії. На столу подають зі сметаною або фруктовим сиропом.
Крупник з гречаної крупи 

Інгредієнти: 

– 1 склянка гречаної крупи
– 200 г сиру
– 1 / 2 склянки сметани
– 2 яйця
– 2 склянки молока
– 1 / 2 ч. ложки солі
– 2 ст. ложки олії
– 2 ст. ложки цукру

Приготування 
У кипляче молоко всипати крупу і варити її до загустіння. Після цього покласти сир, протертий крізь сито або пропущений через м’ясорубку, сметану, додати сирі яйця, сіль, цукор.

Все це добре перемішати і викласти в неглибоку каструлю або на сковороду, попередньо змащену маслом і посипану сухарями, розрівняти ложкою, змазати зверху сметаною, полити 1 ст. ложкою розтопленого масла і поставити в духову шафу на 40-50 хв. Готовий крупник полити олією. За бажанням масло можна замінити сметаною.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик