Страви, які готують на Чернігівщині

Страви, які готують на Чернігівщині

Страви, які готують на ЧернігівщиніСтрави, які готують на Чернігівщині. У Чернігівській області готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м’яса. Страва запікається у печі. Десерт – пиріжки з калиною та іншими різноманітними ягодами.

Борошняна начинка готується на території Південної Чернігівщини. Підсмажували сало, доки воно не перетворювалось на суху жовту шкварку, і у киплячий смалець, розмішуючи, додавали борошно.

Печеня по-домашньому в горщиках

 

  1. Свинина – 500 грам
  2. Цибуля ріпчаста великого розміру – 1 штука
  3. Морква велика – 1 штука
  4. Картопля середніх розмірів – 6-8 штук
  5. Сік лимонний – 1-2 столові ложки
  6. Сметана – 3-4 столові ложки
  7. Майонез – 3-4 столові ложки
  8. Часник середніх розмірів – 2 зубчики
  9. Бульйон – 100 мл
  10. Приправа для свинини – за смаком
  11. Сіль – за смаком
  12. Перець чорний мелений – за смаком
  13. Рослинне масло – для смаження

Промиваємо свинину під проточною водою і після того, як вода стече, перекладаємо її на обробну дошку і  зачищаємо м’ясо від жиру. Потім за допомогою гострого інвентарю нарізаємо наш інгредієнт спочатку вздовж, а потім поперек волокон таким чином, щоб вийшли однакові шматочки.

Перекладаємо подрібнений інгредієнт в миску і додаємо до них за допомогою столової ложки лимонний сік, а також сіль, перець і приправу до смаку. Всі інгредієнти добре перемішуємо,  накриваємо миску кришкою і залишаємо 30 – 40 хвилин, щоб м’ясо добре просочилося.


За допомогою ножа відокремлюємо від головки часнику зубчики і перекладаємо їх на обробну дошку. Натискаємо рукояткою ножа на них і потім подрібнюємо  інгредієнт за допомогою чесночницы або за допомогою гострого інвентарю. Перекладаємо подрібнений овочевий продукт на тарілку.


Перелити сметану і майонез в один посуд і за допомогою столової ложки  добре все перемішати. Потім додамо до них в тарілку подрібнений часник і розбавимо суміш  молоком, додаючи його зі склянки в тарілку з інгредієнтами, до густоти рідкої сметани.


Ножем очищаємо цибулю від лушпиння, промиваємо під проточною водою і перекладаємо на обробну дошку. Притримуючи лук, з допомогою гострого предмета кухонного, розрізаємо  овоч  спочатку на дві частини, а потім кожну половинку інгредієнта нарізаємо вздовж і поперек  на невеликі кубики і перекладаємо в окрему тарілку.


Перед тим, як будемо промивати морква, її треба добре почистити від шкірки. З допомогою ножа видаляємо її з поверхні овочів і потім промиваємо коренеплід під проточною теплою водою. Натираємо моркву за допомогою великої терки в окрему тарілку.


Коли вода стече, ножем очистимо овоч від шкірки і ще раз добре промиємо інгредієнт під проточною водою. На обробній дошці нарізаємо картоплю на середні шматочки з таким розрахунком, щоб картопляні кубики за своїми розмірами наближалися до розмірів м’ясних шматочків.

Ставимо сковороду з рослинним маслом на середній вогонь, і перекладаємо в неї з миски, скориставшись столовою ложкою, картоплю. Обсмажуємо картопляні кубики зі всіх сторін протягом 3 – 4 хвилин, постійно перевертаючи їх дерев’яною лопаткою.

Увага: картоплю сильно обсмажувати не треба,  але злегка обсмажити необхідно, для того, щоб овоч не розварився в процесі готування, і не вийшло замість картопляних шматочків  пюре. Вимикаємо вогонь, а картоплю залишаємо на сковорідці.


За допомогою столової ложки на дно  викладаємо рівномірним шаром кубики м’яса з таким розрахунком, щоб після укладання його в горщики, залишилося б рівно половина м’яса.

Зверху на м’ясо викладаємо також половину всього цибулі і за допомогою столової ложки розрівнюємо кубики овочів по всій м’ясної поверхні. Ту ж процедуру проробляємо і з морквою. Ущільнюємо шари за допомогою столової ложки і поливаємо половиною соусу.

Після цього соус викладаємо половину приготованого картоплі. Укладаємо у такій же послідовності пошарово залишилася другу частину всіх інгредієнтів. Накриваємо горщики кришками і ставимо в холодну духовку на деко.

Потім включаємо її 180°-200°С і тушкуємо близько 1,5 годин. Після цього вимикаємо духовку, але горщики не поспішаємо виймати, нехай блюдо потомитися ще трохи, так як після цього воно набуде особливий смак.


Перед самою подачею на стіл, дістаємо горщики за допомогою прихваток з духовки і в цій же керамічному посуді подаємо на стіл. Можна зверху нашу страву прикрасити зеленню кропу або петрушки, попередньо подрібнивши її.

Старовинний пиріг з калиною

Для тіста:
Борошно вищого гатунку – 1 кг.,
Дріжджі – 25 г.,
Цукор – 2 ст. л.,
Масло вершкове (розм’якшене) – 1 ст.л.,
Сіль – 1 ч.л.

Для начинки:
Калина – 1 кг.,
Вода – 400 мл.,
Цукор – 1 склянка.

Масло рослинне – 60 мл.

• пшеничне борошно з розрахунку 0,8-1 кг для тіста + 2-3 ст.л. для начинки
• 1 упаковка сухих дріжджів
• 0,5 л молока для опари • 2 яйця
• цукор з розрахунку 2-3 ст.л
. для тіста + 0,5 склянки для начинки
• 0,3 склянки олії
• 1 ч.л. солі
• 2 склянки пареної калини
1. Насамперед викладіть ягоди калини в жаровню, підлити трохи води і запарьте їх в духовці протягом 40 хв.
2. Приготуйте дріжджове тісто, викладіть його на рушник і займіться начинкою.
3. Викладіть калину в мисочку, зайвий сік обов’язково злийте. Цей сік дуже корисний для кровообігу, тому можете сміливо його випити. Додайте в калину 2-3 ст.л. борошна і 0,5 склянки цукру і перемішайте.
4. Далі треба розкачати тісто ковбаскою, нарізати сочни для пиріжків і після невеликої розстойки розкласти начинку.
5. Тепер зліпіть пиріжки будь-якої форми, яка вам подобається: довгасті або трикутні, викладіть на деко, змащене олією, і обмітаючи спеціальним крильцем від надлишків борошна.
6. Накрийте пиріжки чистим лляним рушником і дайте постояти хвилин 40.
7. Тим часом розігрійте духовку до 200 ° С і, коли пиріжки будуть готові до випічки, поставте деко в духовку. Час випічки – близько 25 хв.
8. Ось, нарешті, смачні та рум’яні пиріжки готові, і їх можна виймати з духовки. Не забудьте злегка збризнути їх водою з розсіювача і вкрити рушником хвилин на 10, тоді вони стануть м’якими і ніжними.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик