Солодощі, які готують на Закарпатті

Солодощі, які готують на Закарпатті

Солодощі, які готують на ЗакарпаттіСолодощі, які готують на Закарпатті. Закарпаття – регіон, які приваблює туристів з різних куточків. Гості можуть скуштувати не тільки гострі страви, сири, банош, але й оригінальні десерти, які готують лише тут.

Одним з відомих смаколиків є шитиминя. начинкою служить мак, різноманітне повидло, сир та горіхи. Готують часто такі десерти на сімейні вечері та свята.

На Закарпатті шитиминя залишилася у спадок від Австро – Угорщини. Господині готували у декілька етапів. Перший день – приготування та розкачування тіста, другий – приготування крему.на весілля готували декілька видів десерту – з пісочного та листкового тіста, у вигляді грибочків і горішків. Також готували рідке тісто у формах та тісто без муки.

Готували на весілля більше 100 штук, які клали на серветку та роздавали гостями.  Співали пісні.

Ще одним десертом є торт “Ужгород”, автором якого є місцевий кондитер. Оригінальним видом шитимині є Кедвет. Печеться без муки, з 12 яєць, грецьких горіхів. Крем – сметана, збита з цукром та меленими горіхами.

Для однієї порції тіста треба: 6 яєць, 6 ст. ложок цурку (збити)+120 г мелених горіхів,+2 ст. ложки сухарів+1 порошок для печива. Спекти дві такі частини. Тепер готуємо крем: 5 ст. ложок сметани+3 столові ложки цурку+120 г мелених горіхів.

Кремом треба змастити першу “пішковту”, накрити її другою. А зверху тісто змастити помадкою. Для неї треба перетерти в пінку гранульовану каву з цукром і водою (1 ст. ложка кави+3 ст. ложки цурку+3 ст. ложки води). Розмішати до утворення однорідної пінистої маси. Помазати нею верхній шар тіста.

Тепер треба зачекати, доки тісто трохи вбере кавову пінку, а тоді викласти рядочками половинки грецьких горіхів. Шитиминю треба покласти на 3-4 години в холодне місце, а тоді можна смакувати.

Шитиминя «Добош»

Із 500 г муки 150 г маргарину, 200 г цукру, 2 яєць та 10 г харчового амонію (саліки) замісити тісто на молоці. Залишити постояти на 6 годин. Розділити його на шість рівних частин, тоді розкачувати кожну на довжину та ширину дека й викладати пекти не в середині листа, а на ньому, перевернувши деко вверх дном.

Пласти тіста пекти в духовці, нагрітій до високої температури, 5-10 хв. Крем. Спочатку варять змішані разом 5 ст. л. муки, 2 ст. л. какао, 1 ст. л молока та 150 г цукру. Тоді масі дають вистигнути, а потім змішують її із 200 г масла та 200 г пудри, збивають міксером та перемащують тонкі коржі. Зверху приливають глазур’ю.

Шитиминя «П’яноє».

Спочатку змішати 5 жовтків, 60 г маргарину, 150 г цурку – і залишити масу на 30 хв. Потім всипати туди 5 збитих білків, а тоді додати ще в цю масу 150 г муки, 100 г мелених горіхів, 4 ст.л. какао, 1 ч.л. погашеної соди. Висипати на деко, розрівняти ложкою і спекти.

Як вистигне, тісто змащують сливовим лекваром або абрикосовим джемом, а зверху ще викладають ось таку масу: 200 г мелених горіхів, 100 цукру та 100 домашньої настоянки. Усе це добре вимішати і викласти на змащений лекваром корж. А тепер поверху цього потрібно ще змастити масляним кремом за таким рецептом: 3 яйця, 150 г цукру, 2 ст.л. какао розмішати та варити над парою 30 хв., коли маса захолоне, додати 200 масла і збити. Зверху шитиминю приливають глазур’ю.

Смачними сувенірами є імбирні пряники, які випікають та продають на Закарпатті. Солодощі, які готують на Закарпатті є смачними та доступними і можна приготувати на сімейні застілля та дні народження.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик