Рецепти азербайджанських національних страв

Рецепти азербайджанських національних страв

Рецепти азербайджанських національних страв
Рецепти азербайджанських національних страв. Азербайджанська кухня є досить поживною та ситною. До страв додають багато прянощів (тмин, перець, гвоздика, кориця, петрушка тощо), які надають неповторного та оригінального смаку. Найпопулярнішою стравою є плов.

Існує декілька варіантів приготування – каурма — на основі баранини, тярчіло — з мяса курки, туршу говурма — з м’ясом ягняти та кислих фруктів, а також фісінджан, до якого додають дичину, горіхи, кислі фрукти та горіхи.

Азербайджанський плов відрізняється своїм особливим приготуванням.  Складається воно 3 2 частин. Перша – приготування гари (м’яса) та крупи. До мясних інгредієнтів додають аличу, гранат або сливу. Приготування рису відбувається на спеціальному коржику з прісного тіста (газмага), яким застеляють дно казану.

Використовують топлене або вершкове масло. Обидві частини страви об’єднують, але не змішують. Подають теплим.

Також готують молочні та рибні страви, зокрема плов з осетриною, фаршировану та смажену рибу. Використовують курагу, наршараб, кизил, лимони, маслини  для покращення смакових якостей.

Серед десертів слід виділити такі, що готують з борошна, цукерко та карамелеподібні з додаванням горіхів, маку, кунжуту тощо. Щербет – кислуватий напій на основі ягід, фруктів або зародків чи насіння.

Пропонуємо вам декілька рецептів, які ви можете приготувати в себе вдома.

«Довга»

Одним з найпопулярніших супів є Довга – холодний суп на основі кефіру і зелені. Його можна їсти як традиційно з тарілок, так і пити зі спеціальних склянок.

Інгредієнти:

  • 2 л кефіру;
  • Борошно;
  • 1 яйце;
  • Рис;
  • Зелень;
  • Сіль і перець.

Збити 1 ст. л. кефіру з яйцем і 1 ст. л. борошна. Влити отриману суміш у каструлю з кефіром і поставити на вогонь. Промити 3 ст. л. рису і висипати його в каструлю. Щоб рідина не згорнулася, необхідно весь час помішувати.

Після того як рис приготується, додати січену зелень (кінза, щавель, кріп, петрушка), перець і сіль. Перемішати і дати потомитися 10 хвилин. Знявши з вогню, довгу необхідно заважати до охолодження.

Довгу можна подавати як у холодному вигляді, так і в гарячому.

«Кюфта – бозбаш»

Інгредієнти:

  • 200 г грудинки;
  • 130 г курдючного жиру;
  • 500 г м’яса молодого баранчика;
  • 3 картоплини;
  • середня цибулина;
  • 200 г гороху або нуту;
  • 50 г рису;
  • 3-5 злив;
  • Цибулю-шалот;
  • Спеції: шафран, куркума, сіль, м’ята, барбарис, перець чорний;
  • Винний оцет.

Спосіб приготування:

 

 

  • На вогонь поставити 1,5 літрову каструлю з водою, покласти в неї цибулину і грудинку. Після того як вода закипить, зняти пінку і додати горох, попередньо замочений на ніч. Варити під кришкою приблизно годину. Після закінчення часу цибулю вийняти, бульйон процідити і посолити;
  • Зробити фарш з баранини, курдюка і цибулі. Додати щіпку куркуми, сіль, чорний перець і попередньо замочений рис. Все добре перемішати і прибрати на годину в холодильник;
  • Змочивши руки в теплій воді, зліпити кульки з фаршу вагою 150-200 р. Сливу нарізати на шматочки. У кожній фрикадельке зробити отвір пальцем і туди помістити шматочок сливи;
  • У чашці розвести бульйон з куркумою і вилити в каструлю. Потім акуратно опустити м’ясні кульки в бульйон, так щоб вони не пошкодилися. Перші хвилини для помішування каструлю потрібно рухати вперед-назад, ложкою заважати не можна ні в якому разі. Після закипання прибрати піну і накрити кришкою на 15 хвилин;
  • Закинути нарізану картоплю;
  • Додати заварений шафран. Колір бульйону повинен бути світло-жовтим. Прибрати каструлю з вогню;
  • Замаринувати цибулю у винному оцті. Кислинка сливи і гіркість лука перекриє жирність супу, як хімічної, так і з смакової точки зору;
  • Викласти в глибоку посуд фрикадельки, грудинку, горох і картопля. До половини залити бульйоном.

 

Зверху прикрасити барбарисом і м’ятою. Подавати з коржиком і замаринованим цибулею.

Рецепти других страв

Тоух плов

Інгредієнти:

  • 300 г довгозернистого рису;
  • 1 тушка курки;
  • 2 граната;
  • По 150 г ізюму, інжиру і кураги;
  • 250 г вершкового масла;
  • 500 г каштанів;
  • Лаваш;
  • Спеції і сіль.

Спосіб приготування:

 

  • Промити рис і заварити гарячою водою, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин. Після закінчення часу злити воду;
  • У 1,5 л киплячої води опустити рис на 5-7 хвилин, потім злити воду через друшляк;
  • Змастити дно і стінки казана маслом, зверху викласти лаваш і теж змастити олією;
  • Казан поставити на повільний вогонь. Викласти половину рису з маслом, також зробити другий шар. Закрити кришкою і дати потомитися;
  • Через півгодини розділити рис на дві частини;
  • У першу частину рису влити суміш 1 ст. л. гарячої води, 1 ст. л. масла і шафран. Перемішати;
  • Очищені каштани відварити протягом 7 хвилин;
  • Вичавити сік з гранатів. Цибулю крупно нарізати;
  • Обсмажити нарізану шматочками курку. У цій же сковороді, прибравши м’ясо обсмажити цибулю і змішати з м’ясом. Гранатовий сік вилити в м’ясо згасити півгодини;
  • Через деякий час додати курагу, інжир, каштани і родзинки. Посолити і тушкувати ще 10 хвилин.

 

Тоух плов готовий. Залишилося викласти його для піднесення на стіл. На плоске велике блюдо викласти смужками:

  • Рис звичайний;
  • Курка з каштанами;
  • Рис з шафраном.

Полити все олією і подавати з коржиком.

Люля-кебаб

Інгредієнти:

  • 100 г курдюка;
  • 1 кг баранини;
  • 3-4 великих цибулин;
  • Спеції: сіль, сухий базилік, кінза і чорний перець.

Спосіб приготування:

 

  • Дрібно нарубати спеціальним сокирою або ножем м’ясо і курдючне сало. Нашаткувати цибулю;

 

 

 

  • Змішати баранину, сало і цибулю в чашці. Такий рубаний фарш потрібно добре вимісити руками, щоб м’ясо дало сік;

 

 

 

  • Додати у фарш спеції: 4 ч. л. солі, кінзу, сухого базиліка і трохи чорного перцю;

 

 

 

  • Викласти на деко з високим бортом і щільно розрівняти по дну. Накрити фольгою і зробити в ній невеликі отвори. Поставити піднос в холодильник для застигання маси;

 

 

 

  • Після того як фарш візьметься за рахунок жиру, необхідно зробити м’ясні кульки вагою 100г, вони повинні бути щільними, без отворів;
  • Потім взяти м’ясної колобок, одягнути його на шампур і добре розподілити. Потрібно стежити за тим, щоб краї люля-кебаб були щільно притиснуті до шампуру. Так поступити з усім фаршем;

 

 

 

  • Тепер можна обсмажувати на мангалі. Повинна утворити хрустка скоринка, надрізавши яку проявляється сік.

 

 

Таке блюдо подається гарячим з гарніром зі свіжої зелені: зеленого цибулі, базиліка, часнику, порею, лавашем і томатним соком.

«Шок-манже» – десерт

Інгредієнти:

 

  • 100 г гіркого шоколаду і масла;
  • Горіхи;
  • 20 г лікеру або коньяку;
  • 3 яйця;
  • 30 г цукру.

Рецепт приготування простий:

 

  • Розплавити на водяній бані шоколад. Розділити жовтки і білки, і окремо збити міксером;
  • У білки поступово додасть цукор, а потім вже і жовткову суміш, акуратно розмішуючи ложкою;
  • Потім влити шоколадну масу і коньяк, також перемішати ложкою.

Рецепти азербайджанських національних страв є складними для приготування, проте вартими того, щоб отримати задоволення від смачних страв та порадувати своїх близьких.

 

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик