Пахлава. Історія страви та смачні рецепти

Пахлава. Історія страви та смачні рецепти

Пахлава. Історія страви та смачні рецепти
Пахлава. Історія страви та смачні рецепти. Пахлава – це відомий східний десерт, який можна було придбати на пляжах. Готували його на основі тіста, до якого додавали мед та горіхи. Також важливим компонентом є лимонний сік та прянощі. Історія пахлави відома з 15 століття. Готують її на території Ізраїлю, Вірменії, Азербайджану (додають дріжджі). Турції, Греції тощо.

Коріння самого десерту є латинським (Візантія). Пізніше вона стала відомою в усьому світі. Право на першість призводила до конфліктів між народами. Такі питання вирішувалися на рівні уряду. Цікавим фактом є те, що на території Ірану перед весільною церемонією майбутня дружина повинна була приготувати пахлаву. Це було ознакою для батьків, що вона стане хорошою господинею.

Для продажу у курортних місцях пахлаву занурюють у фритюрі і обсмажують до золотистої скоринки. Це варіант відрізняється від класичного приготування. Повинно бути тонке тісто та багато начинки. Це можуть бути фісташки, мигдаль або кунжут. Пахлава є смачною та висококалорійною стравою. Вона не підходить для людей, які знаходяться на дієті. Також страва містить багато цукру. На території Великобританіїї додають шоколад, а у США – кленовий сік.

Пахлава азербайджанська 

Пахлава азербайджанська за класичним рецептом збирається з товстих (2-4 мм) шарів дріжджового тіста, і серед спецій для начинки обов’язково використовують кардамон, гвоздику. Кількість шарів не перевищує 10 шт., і верхній необхідно обробити яєчними жовтками, розтертими з меленим шафраном. По центру кожного ромба укладають половинку волоського горіха.

Інгредієнти:

  • сухі дріжджі – 10 г;
  • борошно – 950 г;
  • молоко – 210 мл;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • яйця – 5 шт.;
  • шафран – щіпка;
  • масло вершкове – 620 г;
  • горіхи – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • кардамон – 1/2 ч. л.;
  • цукровий сироп – 200 мл

Спосіб приготування:

  1. Розчинити дріжджові гранули у теплій воді (близько 1/3 склянки).
  2. Масло (220 г) з молоком зігріти. Додати борошно, опару, 3 яйця.
  3. Обсмажити подрібнені горіхи, змішати з кардамоном і цукром.
  4. Через 2 год поділити ком тесту на 10 кульок, з кожного розкачати товстий пласт.
  5. Укладати їх один на одного, промазуючи топленим маслом і пересипаючи горіховою начинкою.
  6. Зверху обробити парою збитих жовтків з шафраном. Порізати по діагоналі, по центру кожного шматочка – горіх.
  7. Випікати півгодини при 180 градусах, потім знизити температуру до 150 градусів на 20 хвилин.
  8. Просочити цукровим сиропом.

Пахлава з листкового тіста

Інгредієнти:

  • готове листкове тісто – 750 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • яйце;
  • цукор – 120 г;
  • мед – 250 г;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • цукрова пудра – 1 ч. л.;
  • горіхи – 2 склянки.

Спосіб приготування:

  1. Розкачані листкові пласти укладати в форму один на одного, просочуючи розтопленим маслом.
  2. Між ними тонко розсипати подрібнені горіхи з корицею і цукровою пудрою.
  3. Змастити поверхню останнього листа тіста збитим жовтком.
  4. Випікати 45 хвилин при 190 градусах.
  5. Залити прокип’яченим з водою медом (9-10 хвилин), настоювати годину.

 

Пахлава турецька 

Інгредієнти:

  • борошно – 450 г;
  • вода – 300 мл;
  • масло вершкове – 300 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • горіхи – 350 г;
  • кориця – 1,5 ч. л.;
  • мед – 200 р.

Спосіб приготування:

  1. Зробити тісто з тертого масла, крижаної води (150 мл), холодної борошна, цукру, збитих яєць. Охолоджувати 2-2,5 ч.
  2. Поділити на 8 частин, розкачати тонко.
  3. Чергувати з сумішшю горіхів і кориці. Верхній шар – з тіста. Порізати виріб ромбами.
  4. Через 10 хвилин після випікання полити медовим сиропом (мед+вода), готувати ще півгодини. Температура духовки – 200 градусів.

 

Пахлава вірменська

Пахлава по-вірменськи від інших рецептів цього східного десерту відрізняється використанням ванілі. Просочується вона класичним розчином цукру, рецепт якого був розглянутий вище. Горіхи використовуються переважно грецькі, але можна додати до них трохи фісташок. Мастило верхнього шару яєчним жовтком є опціональним дією.

Інгредієнти:

  • маргарин – 200 г;
  • борошно – 3,5 склянки;
  • сметана – стакан;
  • яйце;
  • сода – 1/2 ч. л.;
  • горіхи – 2,5 склянки;
  • ваніль – 1/4 ч. л.;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • цукор – 300 р.

Спосіб приготування:

  1. Розтоплений маргарин збити зі сметаною, додати яйце, борошно, соду.
  2. Поділити цей ком на 4 частини, розкачати кожну з них тонко.
  3. Укладати в форму, чергуючи з подрібненими горіхами, присипаними корицею і ваніллю.
  4. Розрізати ромбами, випікати годину при 200 градусах.

 

Пахлава медова 

Інгредієнти:

  • листкове тісто – 500 г;
  • фісташки – 3 склянки;
  • масло вершкове – 200 г;
  • цукор – 100 г;
  • мед – 100 г;
  • кориця – 2 ч. л.;
  • сік лимонний – 2 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Розкачані листкові пласти чергувати у формі з подрібненими фісташками, не забуваючи поливати їх топленим маслом.
  2. Порізати виріб квадратами. Випікати 50 хвилин при 190 градусах.
  3. Зробити сироп, зігрівши мед з цукром, корицею і лимонним соком. Просочити готовий десерт, залишити на півгодини.

 

Пахлава з тіста філо

Інгредієнти:

  • вода – стакан;
  • борошно – 490 г;
  • оцет – 1 ч. л.;
  • яйця – 3 шт.;
  • рослинна олія – 2 ст. л.;
  • сіль;
  • вершкове масло – 100 г;
  • мед – 100 г;
  • горіхи – 200 г;
  • цукровий сироп – стакан.

Спосіб приготування:

  1. З’єднати оцет, яйця, масло, сіль, воду. Вилити цю масу в просіяне борошно.
  2. Замісити м’яку основу, відбити, поділити на 12 частин, розкачати на пергаменті.
  3. До шару з горіхами укладати по 3 пласта чистого тіста, поливаючи їх топленим маслом з медом.
  4. Випікати 50 хвилин при 180 градусах.
  5. Полити цукровим сиропом після охолодження.

 

Сочинська пахлава 

Інгредієнти:

  • маргарин – 250 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • сметана – стакан;
  • борошно – 470 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • горіхи – 2 склянки;
  • цукор – 300 г;
  • кориця – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Сметану змішати з содою.
  2. Маргарин порубати і розтерти з борошном.
  3. З’єднати обидві маси, додати 3 жовтка. Перемішати. Охолоджувати 1-1,5 ч.
  4. Горіхи подрібнити, з’єднати зі збитими білками, корицею і цукром.
  5. Поділити тісто на 3 частини, кожну розкачати тонко. Одну запекти при 180 градусів за 4-5 хвилин.
  6. Сирої пласт тіста викласти на деко, зверху горіхову масу, потім підрум’янений корж, горіхи, знову тісто.
  7. Змастити збитим жовтком з водою. Розрізати ромбами.
  8. Випікати півгодини при 200 градусах.

 

Рецепт пахлави з волоськими горіхами

Інгредієнти:

  • сметана – 150 г;
  • молоко – 150 г;
  • борошно – 500 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • свіжі дріжджі – 15 г;
  • вершкове масло – 300 г;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • горіхи волоські – 200 г;
  • цукор – 200 р.

Спосіб приготування:

  1. Замісити основу з молока, сметани, яєць, борошна, дріжджів, 50 г масла.
  2. Через 1,5 год (після підйому) розкачати 12 шарів.
  3. Укладати на деко, чергуючи з начинкою (горіхи, 250 г топленого масла і цукор).
  4. Випікати до червонуватого відтінку, просочити перед подачею.

 

Пахлава грецька 

Інгредієнти:

  • готове тісто філо – 500 г;
  • масло вершкове – 500 г;
  • мигдаль – 1 кг;
  • волоські горіхи – 500 г;
  • цукор – 100 г;
  • кориця – 4 ч. л.;
  • мед світлий – 2 склянки;
  • вода – 400 мл;
  • апельсинова цедра – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Укласти на дно прямокутної форми лист тіста, змастити розтопленим маслом. Повторити 9 разів.
  2. На 10-ий лист розсипати густо подрібнені мигдаль і волоський горіх.
  3. Знову зробити 9 шарів тіста, просоченого маслом, знову висипати горіхи.
  4. Після 33-його шару нарізати баклаву квадратами.
  5. Випікати годину при 170 градусах.
  6. Зігріти мед, додати туди цукор, корицю, апельсинову цедру, воду. Варити 10-12 хвилин. Просочити сиропом готову баклаву, дати настоятися півгодини.

 

Пахлава в мультиварці

Інгредієнти:

  • листкове тісто – 450 г;
  • горіхи – 200 г;
  • цукор – 100 г;
  • щіпка кориці;
  • масло вершкове – 50 г;
  • мед – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Вистелити дно мультиварки пергаментом.
  2. Викладати розкачані листкові пласти (обрізати колом), чергуючи з горіхово-цукрових начинкою.
  3. Поверхня потрібно посипати корицею. Виріб розрізати ромбами.
  4. Готувати на «випікання» годину, після остигання просочити зігрітій медово-масляною сумішшю.

Пахлава. Історія страви та смачні рецепти можна приготувати у домашніх умовах для своїх рідних. Це займає декілька годин вашого часу, проте це варте того, щоб насолодитися цим десертом та порадувати діточок.

 

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик