Особливості української кухні на Сумщині

Особливості української кухні на Сумщині

Особливості української кухні на СумщиніОсобливості української кухні на Сумщині – специфічна та ситна кухня, яка сформувалася під впливом російської кухні. Відрізняється своєю оригінальністю та калорійністю. Кожен регіон має свій рецепт, який має свою неповторність.

Борщ на буряковому квасі з Сумщини

Склад:

  • Буряк — 3 шт
  • «вушка» — 4-8 шт на порцію
  • овочевий бульйон — 2-1,5л
  • буряковий квас — 0,5 склянки
  • білі сушені гриби — 4-6 скибочок
  • морква — 1 шт
  • цибуля — 1 шт
  • томатний соус — 2-3 ст ложки
  • часник — 1-2 зубці
  • олія — 3-4 ст ложки
  • сіль, перець, кріп, петрушка — до смаку.
  • квасоля — 1-1,5 склянки.

Приготування:

Квасолю білу велику промити і залити холодною водою для набухання (краще на ніч). Потім відварити окремо до готовності.

Квас готується без додавання хліба, лише маленькі дуже червоні бурячки і вода. Готовий квас через 10-14 днів.

Овочевий бульйон: До води додати 1 корінь петрушки, 1 морквину, 1 цибулину, 1-2 лаврових листка, 4-6 горошин чорного перцю, 2-3 горошини запашного перцю, дати покипіти на слабкому вогні 5 хв, додати скибку білоголовкової капусти, кипить ще пару хвилин і додаєм 4-5 картоплин, порізаних часточками; солимо до смаку і варимо до готовності картоплі. Готовий бульйон процідити.
Сирий буряк чистимо, миємо, ріжемо соломкою. Сковороду розігріваємо, вливаємо олію (2 ложки), висипаємо буряк і щоб він не втрачав колір, додаєм на кінчику ножа лимонної кислоти, перемішуємо, (можна дати трошки води). Накриваємо кришкою. Тушкуємо 10 хвилин час від часу помішуючи.

Цибулю і моркву чистимо, миємо, цибулю ріжемо кубиками, моркву натираємо на терці. Тушкуємо цибулю на олії до золотистого кольору і додаємо моркву, тушкуємо ще пару хвиль і додаємо томатний соус чи пасту і знову тушкуємо пару хвиль.

В гарячий овочевий бульйон додаєм тушковані буряки, розтерті сушені гриби, буряковий квас, дрібно порізаний часник, дрібно порізану зелень, тушковані цибулю з морквою і томатним соусом, мелений перець, досолюємо при потребі.

Даємо покипіти 2-3 хв, гасимо вогонь, накриваємо кришкою і даєм настоятися. За той час робимо «вушка»

«Вушка» можна робити лише з білих грибів, або лише з підпеньок. Цибулю дрібно порізати, обсмажити на олії до золотистого кольору, додати дрібно порізані відварені білі гриби та підпеньки (десь 50х50), посолити, поперчити і смажити ще десь 3-5 хв.

Тісто розтачуємо, малою склянкою витискаємо варениці, в кожну кладемо грибну начинку, зліплюємю вареник і краї защіпуємо. Варити в підсоленому окропі до готовності тіста. В тарілку кладемо квасолю і вушка і додаємо гарячий борщик

Печеня в горщиках. Його оригінальність в тому, що разом з картоплею в горщик укладається м’ясо і печінка. Додається болгарський перець, сир, сметана. У деяких варіаціях в рецепт входять гриби, квасоля, сметана.

Локшина з млинців. На Сумщині цю страву готують як святкову страву на хрестини, весілля чи розглядини. Повинна бути мисочка з локшиною, а на поверх тоненько нарізаних млинчиків – апетитні шматочки домашньої курки, та й уся локшина залита гарячим наваристим курячим бульйоном.

Інгредієнти для приготування печені по-домашньому в горщиках:

  1. Свинина – 500 грам
  2. Цибуля ріпчаста великого розміру – 1 штука
  3. Морква велика – 1 штука
  4. Картопля середніх розмірів – 6-8 штук
  5. Сік лимонний – 1-2 столові ложки
  6. Сметана – 3-4 столові ложки
  7. Майонез – 3-4 столові ложки
  8. Часник середніх розмірів – 2 зубчики
  9. Бульйон – 100 мл
  10. Приправа для свинини – за смаком
  11. Сіль – за смаком
  12. Перець чорний мелений – за смаком
  13. Рослинне масло – для смаження

Інвентар:

  1. Обробна дошка
  2. Ножа
  3. Горщики з кришками – 4 штуки
  4. Сковорода
  5. Плита
  6. Духовка
  7. Деко
  8. Миска – 2 штуки
  9. Столова ложка
  10. Тарілка – 3 штуки
  11. Велика терка
  12. Кухонні прихватки

Приготування печені по-домашньому в горщиках.

 

Промиваємо свинину під проточною водою і після того, як вода стече, перекладаємо її на обробну дошку і  зачищаємо м’ясо від жиру. Потім за допомогою гострого інвентарю нарізаємо наш інгредієнт спочатку вздовж, а потім поперек волокон таким чином, щоб вийшли однакові шматочки.

Перекладаємо подрібнений інгредієнт в миску і додаємо до них за допомогою столової ложки лимонний сік, а також сіль, перець і приправу до смаку. Всі інгредієнти добре перемішуємо,  накриваємо миску кришкою і залишаємо 30 – 40 хвилин, щоб м’ясо добре просочилося.


Крок 2: готуємо часник

 

За допомогою ножа відокремлюємо від головки часнику зубчики і перекладаємо їх на обробну дошку. Натискаємо рукояткою ножа на них і потім подрібнюємо  інгредієнт за допомогою чесночницы або за допомогою гострого інвентарю. Перекладаємо подрібнений овочевий продукт на тарілку.


Крок 3: готуємо соус

 

Перелити сметану і майонез в один посуд і за допомогою столової ложки  добре все перемішати. Потім додамо до них в тарілку подрібнений часник і розбавимо суміш  молоком, додаючи його зі склянки в тарілку з інгредієнтами, до густоти рідкої сметани.

Увага:  отриману суміш можна розбавляти і будь-м’ясним бульйоном. В крайньому випадку підійде навіть бульйон з бульонного кубика.


Крок 4: готуємо цибулю

 

Ножем очищаємо цибулю від лушпиння, промиваємо під проточною водою і перекладаємо на обробну дошку. Притримуючи лук, з допомогою гострого предмета кухонного, розрізаємо  овоч  спочатку на дві частини, а потім кожну половинку інгредієнта нарізаємо вздовж і поперек  на невеликі кубики і перекладаємо в окрему тарілку.


Крок 5: готуємо моркву

 

Перед тим, як будемо промивати моркву, її треба добре почистити від шкірки. З допомогою ножа видаляємо її з поверхні овочів і потім промиваємо коренеплід під проточною теплою водою. Натираємо моркву за допомогою великої терки в окрему тарілку.


Крок 6: готуємо картоплю

 

Промити картоплю під теплою водою. Коли вода стече, ножем очистимо овоч від шкірки і ще раз добре промиємо інгредієнт під проточною водою.

На обробній дошці нарізаємо картоплю на середні шматочки з таким розрахунком, щоб картопляні кубики за своїми розмірами наближалися до розмірів м’ясних шматочків.
Ставимо сковороду з рослинним маслом на середній вогонь, і перекладаємо в неї з миски, скориставшись столовою ложкою, картоплю. Обсмажуємо картопляні кубики зі всіх сторін протягом 3 – 4 хвилин, постійно перевертаючи їх дерев’яною лопаткою.

Увага: картоплю сильно обсмажувати не треба,  але злегка обсмажити необхідно, для того, щоб овоч не розварився в процесі готування. Вимикаємо вогонь, а картоплю залишаємо на сковорідці.


Крок 7: готуємо печеню по-домашньому в горщиках

 

А тепер залишається все складові компоненти розкласти по горщикам. Приготовлених інгредієнтів зазвичай вистачає на 4 порції в горщиках, ємністю по 0,5 літра.

Отже, за допомогою столової ложки на дно  викладаємо рівномірним шаром кубики м’яса з таким розрахунком, щоб після укладання його в горщики, залишилося б рівно половина м’ясного інгредієнта. Зверху на м’ясо  викладаємо також половину цибулі і за допомогою столової ложки розрівнюємо кубики овоча по всій м’ясної поверхні.

Ту ж процедуру проробляємо і з морквою. Ущільнюємо шари за допомогою столової ложки і поливаємо половиною соусу. Після цього соус викладаємо половину приготованого картоплі.

Можна ще раз трохи посолити. Укладаємо у такій же послідовності пошарово другу частину всіх інгредієнтів.

Накриваємо горщики кришками і ставимо в холодну духовку на деко. Потім включаємо її 180°-200°С і тушкуємо близько 1,5 годин. Після цього вимикаємо духовку, але горщики не поспішаємо виймати, нехай блюдо потомитися ще трохи.


Крок 8: подаємо печеню по-домашньому в горщиках

 

Перед самою подачею на стіл, дістаємо горщики за допомогою прихваток з духовки і в цій же керамічному посуді подаємо на стіл. Можна зверху прикрасити зеленню кропу або петрушки, попередньо подрібнивши її.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик