Історія фондю- відомої страви зі Швейцарії

Історія фондю- відомої страви зі Швейцарії

Кожен гурман хоча б раз у житті замовляв у кафе чи ресторані фондю. Ця страва готується з декількох сортів сиру, різних видів шоколаду тощо.

Історія цієї страви відома з чотирнадцятого століття. Уперше її приготували на території Швейцарії. Пастухи, які йшли на роботу, брали з собою сир, хліб і вино. Сир і вино змішували і нагрівали на вогні у горщику. Хліб вмокали у цей соус і насолоджувалися оригінальним смаком. Такий обід був доступним, швидким, недорогим і ситним.

Пізніше ця страва мала попит серед сільського населення. А потім на столах забезпечених верств населення. Фондю пригощали гостей з усієї Європи. Саме французи дали назву цьому шедевру. З французької мови воно означає “танути”.

У 19 столітті французький кухар розповсюдив фондю на території США. У Британії мешканці полюбили цю страву за легкість приготування, адже ця смакота готується на вечірках або пікніках.

У світі навіть проводяться турніри між професіональними кухарями, які демонструють свої кулінарні здібності.

Оригінальний рецепт готується на основі сиру ементаль чи грюйер. Сир додають до білого сухого вина. Замість вина можуть використовувати шнапс зі сливи або молоко, до якого додають вершкове масло.

Також допускається додавання різних видів сиру в залежності від регіону. У двадцятому столітті один з швейцарських кухарів замінив сир шинкою, чим створив новий вид цієї страви. Кондитери запропонували солодкий варіант – фрукти поливати розплавленим шоколадом.

При подаванні до столу достатньо дорогого кулінарного шедевру необхідний спеціальний посуд та довга виделка з пластмасовою ручкою. Використовують підніс чи диск у вигляді каруселі. Він є найкращим варіантом для великої компанії людей.

Оскільки посуд, де знаходиться страва, є одна для усієї компанії, необхідно не доторкатися губами чи язиком до виделки і не допускати падіння шматочка хліба до загального посуду.

Шматочок хлібі повільно витягується з посуду і затримується на декілька секунд, щоб розплавлений сир зміг стікати і не впасти на стіл. Сир підбирається солонуватим, з додаванням прянощів. Можна купити продукт з вираженим солодким смаком.

Фондю подають з хлібом. Можна додавати зелені овочі, сосиски, картоплю, креветки, пельмені та інше.

Шоколадний варіант подають з бісквітом, морозивом, свіжими фруктами, горіхами та печивом.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик