Грузинські солодощі. Цікаві факти історії

Грузинські солодощі. Цікаві факти історії

Грузинські солодощі. Цікаві факти історіїГрузинські солодощі. Цікаві факти історії. Грузинська кухня відома не тільки своїми вишуканими та смачними стравами, але й десертами. На відміну від української, грузинська кухня немає солодощів. Грузини надають перевагу горіхам, ягодам, вино та мед. Більша частина солодощів готується на основі горіхів – халва, солодкий хліб, який випікається з пісочного тіста з горіховою начинкою.

Напевно кожен з вас куштував горіхи у виноградному соці – чурчхелу.  Існує Кахетинський та Імеретинський види цього десерту. Для цього використовують тільки білі сорти винограду. Сок вичавлюють, доводять по кипіння і тримають на вогні на протязі 30 хвилин. Після цього посуд знімають з вогню та залишають на 10-12 годин. До соку додають борошно та начинку. Начинка може бути різноманітна – горіхи, ягоди, фрукти.

Слід відзначити пеламуші – солодощі на основі киселю з виноградного соку та кукурудзяного борошна. Також готують здобні вироби з начинкою – када та бати-бути – пластівці з кукурудзи з сиропом. Найдоступнішим та популярним є козинкаи – цукерки з медом та горіхами. Подаються на Новий рік.

Мед та цукор підігрівають та додають обсмажені горіхи. Цукерки формують, підсушують та подають до столу.

Пеламуші. Рецепт

Складові:

  • Виноградний сік солодких темних сортів – 300–500 мл
  • Кукурудзяне борошно з білих сортів кукурудзи – 50 г
  • Пшеничне борошно – 50 г
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Волоські горіхи – для декору

Приготування:

  1. У сік додати ванільний цукор.
  2. Змішати з кукурудзяним і пшеничним борошном. Розмішати так, щоб не було грудочок, і просіяти через сито.
  3. Варити масу на середньому вогні доти, доки вона не загустіє. Коли маса стане тягучою, зменшити вогонь до мінімуму і продовжувати варити ще приблизно годину.
  4. Розлити по формах (формочки для застигання у глиняному посуді) і залишити застигати.
  5. Споживати охолодженим, прикрашеним волоськими подрібненими горіхами.

Чурчхела з фундука класична

Інгредієнти:

  1. 500 гр. чорного винограду
  2. 150 гр.фундука
  3. 25 гр. кукурудзяного борошна
  4. голка з ниткою

Чурчхела з фундука класична рецепт

  1. Горіхи очистити. Для цього нагріваємо їх на сковороді. Якщо хочеться повністю видалити лушпиння, то спочатку потримати в киплячій воді кілька хвилин, потім почистити.
  2. Беремо звичайну нитку з голкою. Нитка подвійна, на кінці великої вузлик або сірник.
  3. Нанизуємо фундук на нитку. На одній нитці робіть 2 чурчхели. Нанизуємо інші горіхи. З цієї кількості зробіть «сережки» — 7 шт. по 10 горішків кожна.
  4. Миємо і перебираємо виноград. Пропускаємо через соковижималку. Додаємо кукурудзяну муку, розмішуємо і ставимо на вогонь.
  5. Помішуючи, варимо на маленькому вогні 4 хвилини. Вимикаємо вогонь, беремо за середину і опускаємо сережки в каструлю з готовою сумішшю.
  6. Лопаточкою покриваємо горіхи з усіх боків. Потім обережно витягуємо.
  7. Занурюємо двічі. Розвісити отриману чурчхелу на сонці (або забезпечити потрапляння сонячних променів) на 5 днів.

Грузинські солодощі. Цікаві факти історії надихнуть вас на приготування смачних та корисних солодощів у домашніх умовах, щоб порадувати своїх близьких.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик