Грецька кухня. Цікаві факти та смачні страви

Грецька кухня. Цікаві факти та смачні страви

Грецька кухня. Цікаві факти та смачні страви. Багато туристів кожного сезону відвідують Грецію. Її самобутня культура та кухня дозволяє насолоджуватися цією країною увесь час. Грецька кухня – ціла філософія, яка має свою історію, особливості. Пропонуємо вам страви. які ви можете спробувати, відпочиваючи у цій чудовій країні або приготувати у домашніх умовах.

Грецька кухня. Цікаві факти та смачні страви1. Грецький салат

Класичний грецький салат зі стиглих помідорів, соковитого перцю, солодкої цибулі та сиру фета.

2. Спанакопіти – слоїки з додаванням сиру фета та шпинату. Відмінно заморожуютьсям.

Слойки потрібно готувати з тіста філо ( складається лише з води, крохмалю та борошна). Можна замінити листковим. Щоправда, страва буде мати інший смак.

Якщо вирішите замінити тісто французьким листковим, тоді слід його тонко розкачати і порізати квадратиками, змастіть краї збитим яйцем, виклавши начинку посередині, складіть тісто трикутником. Притисніть добре краї і далі дотримуйтесь рецепту.

1) Під час роботи накривайте тісто філо злегка вологим рушником, щоб не дати листам тіста підсохнути.

2) Акуратно загортайте трикутники, стежте щоб краї були рівними, це потрібно для того, щоб спанакопіти не тріскались під час випікання.

3) Перед тим як класти шпинат в начинку, відіжміть його гарненько. Якщо використовуєте свіжий, поріжте і бланшуйте його в киплячій воді. І зважуйте відціджений шпинат.

4) В оригіналі, тісто змащують тільки маслом. Бажно розвести масло водою. Як тільки масло починає застигати і братися грудками, просто підігрійте його трошки.

3. Сувлаки зі свинини. 

  • 800 грам свинини (бажано шиї), порізати невеликими порційними шматками
  • 50 мл оливкової олії
  • Сік 1/2 лимона
  • 2 зубці часнику, видавити
  • 2 ч.л. сушеного орегано
  • Щіпка цукру
  • Сіль до смаку

Крім того:

  • 1/2 лимона, розрізати на 4 сегменти
  • Хліб піта для подачі
  • Цацикі

1) Всі інгредієнти помістити в велику миску і добре перемішати. Залишити маринуватись на 2 години. Поставити миску з м’ясом, прикривши кришкою, в холодильник і дістати з холодильника за 30 хвилин до запікання.

2) Якщо печете на дерев’яних шпажках, замочити їх на 1-2 години в холодній воді.

3) Нанизати замариноване м’ясо на відмочені шпажки. Обсушити сувлакі з усіх сторін паперовим рушником, щоб м’ясо краще рум’янилось і дим краще осідав на поверхні.

4) Розпалити гриль і коли вугілля буде тільки тліти, а не горіти, викласти шпажки з м’ясом. Пекти з усіх сторін до напівготовності.

5) Викласти сегменти лимону і пекти сувлакі до готовності, часто перевертаючи м’ясо і шматочки лимону. Подавати одразу ж, разом зі шматочками лимона, хлібом піта, соусом цакикі та, за бажанням, з грецьким салатом.

4. Соус “Цацики”. 

  • 2 ґрунтових огірка, почистити
  • 4 зубчика часнику, витиснути
  • 300 мл густого йогурту
  • 1/3 пучка кропу, дрібно порізати
  • 3 ст.л. оливкової олії
  • Сіль до смаку

1) Огірки розрізати навпіл і за допомогою чайної ложки, у огірка видалити зернята. Далі натерти овоч на тертці з великими дірочками.

2) Скласти огірок в сито, щедро посолити і залишити над глибокою мискою чи умивальником на 30 хвилин стікати.

3) Огірок віджати, помістити в глибоку миску, додати йогурт, 2 ст.л. олії, часник та кріп. Добре перемішати.

4) Перед подачею, цацикі добре охолодити й полити рештою оливкової олії.

5. Мариновані курячі грудки у грецькому стилі.  

  • 2 курячі грудки
  • 3 ст.л. оливкової олії

Для маринаду:

  • 1 лимон, цедра та сік
  • 1 ч.л. сушеного орегано
  • 3 с.л. оливкової олії
  • 4 зубчики часнику
  • 1/2 ч.л. солі

1. Курячі грудки промити під проточною, холодною водою. Просушити паперовим рушником та покласти у невелику глибоку миску.

2. Приготувати маринад: змішати цедру та сік лимону, орегано, сіль, оливкову олію та видавити часник. Добре перемішайте та залийте отриманим маринадом курячі грудки.

3. М’ясо обкатати з усіх сторін у маринаді, так щоб він розподілився рівномірно, накрити харчовою плівкою та поставити до холодильника на 1,-2 години.

4. Вийняти м’ясо з холодильника за 30 хвилин до приготування та залишити дійти до кімнатної температури.

5. Розігріти сковорідку, краще за все сковорідку-гриль, та змазати поверхню оливковою олією. Грудки вийняти з маринаду, видалити залишки маринаду паперовим рушником, злегка просушити та викласти на розігріту сковорідку. Через 6 хвилин перевернути м’ясо на іншу сторону. Смажити курячі грудки на середньому вогні до готовності, приблизно 12-15 хвилин.

Подавати у теплому або холодному вигляді з овочевим чи зерновим гарніром.

Грецька кухня. Цікаві факти та смачні страви6. Мусака.

Це запіканка з баклажанів і м’ясного фаршу під соусом бешамель. Завдяки соусу мусака стає ніжною і повітряною, а всередині вона соковитою і ситною. Також готують вегетаріанські варіанти.

Інгредієнти

  • 3 великих баклажани
  • Оливкова олія для смаження
  • 20 грам сиру Грана Падано або Пармезан або іншого твердого сиру, дрібно натерти

Для фаршу:

  • оливкова олія для смаження
  • 400 грам баранячого фаршу (можна також використовувати яловичий)
  • 1 цибулина, дрібно порізати
  • 2 зубки часнику
  • 3 помідори, почистити та порізати кубиками
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • 125 мл червоного сухого вина
  • 1 ст.л. цукру
  • Сіль та чорний мелений перець до смаку
  • 1 ч.л. меленої кориці
  • 1 ч.л. сушеного орегано

Для сирного соусу:

  • 50 грам вершкового масла
  • 50 грам борошна
  • 500 мл молока
  • Щіпка мускатного горіха
  • 100 грам напівтвердого сиру (можна використовувати сулугуні або тверду моцареллу)
  • 3 жовтки

1) Духовку розігріти до 180 °С.

2) Баклажани порізати пластинками по довжині та обсмажити з двох сторін, на невеликій кількості оливкової олії на пательні-гриль чи просто на сковорідці з товстим дном, до напівготовності. Скласти на тарілку та відставити в сторону.

3) У глибокій сковорідці розігріти оливкову олію, додати цибулю і смажити, помішуючи, до м’якості цибулі.

4) Витиснути часник і додати фарш. Обсмажувати до побіління фаршу та додати помідори. Тушкувати все разом, час від часу помішуючи, 2-3 хвилини, до м’якості помідор.

5) Додати вино, сіль до смаку, корицю, орегано, томатну пасту та цукор, добре перемішати все разом і тушкувати ще 3-4 хвилини, до випаровування зайвої рідини. Приправити чорним меленим перцем й зняти з вогню.

5) У невеликому сотейнику, на середньому вогні, розтопити вершкове масло та додати борошно. Добре перемішати й обсмажувати до золотистості.

6) Влити молоко та додати мускатний горіх. Довести до кипіння та варити, постійно помішуючи, поки соус почне густішати.

Зняти з вогню й ввести по одному жовтки, інтенсивно мішаючи після додавання кожного жовтка. Додати тертий сир та ще раз добре перемішати.

7) Жаротривкий посуд змастити тонким шаром оливкової олії та викласти на дно баклажани. Баклажани посолити та викласти зверху половину фаршу. Викласти на фарш другий шар баклажанів і розподілити решту фаршу. Накрити фарш рештою баклажанів.

8) Викласти зверху соус та розрівняти по всій поверхні муссаки.

9) Посипати тертим твердим сиром й вставити до розігрітої духовки.

Пекти 35-45 хвилин. Мусака повинна добре підрум’янитись, а баклажани повністю зм’якнути. Дістати мусаку з духовки. Залишити при кімнатній температурі на 10 хвилин, щоб спав жар та подавати.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик