Галушки – відома українська страва. Історія походження та рецепт

Галушки – відома українська страва. Історія походження та рецепт

Галушки - відома українська страва. Історія походження та рецепт
Галушки – відома українська страва. Історія походження та рецепт. Українська кухня є цікавою та багатогранною. Однією зі страв української національної кухні є галушки. Походить ця назва від праслов’янського дієслова “кидати”. Колись її готували у сільській місцевості на велику кількість людей.

Якщо іншої їжі не було, то галушки були чудовою та досить поживною стравою для селян. Подібна страва відома у Білорусії та Чехії. У Чеській республіці вона називається “Кнедлі”. Це кульки на основі картоплі з додаванням у середину вишень чи інших ягід або сиру.

Для приготування галушок з тіста формують кульки або квадратики, які згодом відварюють у воді. До галушок не додають начинку. Проте можна додавати манну крупу чи варену картоплю. До страви додають шкварки, сметану чи смажену цибулю. Можна також використовувати як інгредієнт до супу.

Також відомою стравою є палюшки. На відміну від галушок. до тіста додають варену картоплю, сир та яйця. Ця страва розповсюджена на території Тернопільщини та Львівщини.

Існує також так звана затірка  ‒ ще один варіант галушок. Для цього потрібно взяти пшеничне тісто, підсолити його та розтерти з борошном до утворення маленьких кульок. Потім відварити у бульйоні чи молоці, допоки не спливуть. Виглядає ця страва як густий суп. Додають до столу з вершковим маслом, шкварками зі смаженою цибулею. Так готують і зараз у Полтавській області

Щоб приготувати затерку, вам потрібно – 200 грамів борошна, 1 яйце, 1 ложка вершкового масла, 300 грамів молока та ложка звичайної солі.

Спочатку треба просіяти борошно та вбити яйце, додати сіль, масло й декілька ложок води. Тісто добре перемішують та роблять з нього шматочки. Окремо треба скип’ятити молоко з водою 2:1. Вкинути отримані галушки й варити близько 5 хвилин. Посолити й додати спеції за смаком. Подавати зі шкварками.

Галушки – найдоступніший та найсмачніший спосіб нагодувати близьких вам людей смачною та ситною стравою. Готують її солоною та солодкою. Страва є достатньо популярною серед дорослих та діточок.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик