Естонська кухня. Цікаві факти та рецепти

Естонська кухня. Цікаві факти та рецепти

Естонська кухня. Цікаві факти та рецептиЕстонська кухня. Цікаві факти та рецепти. Естонська кухня є типовою кухнею північної країни. Серед відомих страв є кама (kama). Готується на основі борошна з обсмажених зерен жита, толокна з гороху, вівса, ячменю.

Інгредієнти:

  • 0,5 ст. зерняток з проса
  • 1,5 ст. пшеничних зерняток
  • 0, 5 ст. ячмінної крупи
  • 2 ст. вівсяної січки
  • 0,5 ст. сушеного гороху

Крупи замочити на ніч у воді.

  1. Замочені на ніч крупи відварити у підсоленій воді. Налити необхідно стільки, щоб вона повністю покрила зерна. Варити на повільному вогні  20–30 хвилин.
  2. Підсушити крупи на противні в духовці при t 70 °C. Сушити біля 2 годин. Перемолоти масу на борошно.

Смачний сніданок з борошна ками

До стакану кисломолочного продукту необхідно покласти 3–4 столові ложки ками (25 г). За бажанням додати фрукти, мед.

Дієтичні цукерки з борошна ками

  • 250 г м’якого сиру
  • 1 ст. л. меду
  • 2 ст. л. родзинок без кісточок чи сушеної журавлини
  • 2 ст. л. лісових горіхів (мелених)
  • 3 ст. л. (з гіркою) ками
  • 1 ст. л. коньяку
  1. Змішати інгредієнти дерев’яною ложкою до однорідної маси.
  2. Поставити у холодильник на 5 хвилин, щоби маса застигла.
  3. Зформувати маленькі кульки одного розміру та обваляти у борошні. Також можна додати заспиртовані сухофрукти та посипати горішками чи цедрою з лимону.
  4. До подачі на стіл зберігати у прохолодному місті.

На свята (Різдво і Новий рік) на території Естонії готують ковбаси, начинені крупою. У тому числі кров’яну ковбасу. Її вважають символом щастя і достатку. Її готували (і готують нині) на Різдво і Новий рік.

А на оглядинах новонароджених часто готують оладки та ячмінну кашу. На стіл традиційно подають мариновану рибу (кілька, оселедець), рибу зі сметаною і картоплею, копчену рибу, каму, холодець. Також бекон або відварну шинку. Готують картопляний салат та житньо-картопляний рулет.

Прийнято варити багато супів на молочній основі з додаванням тіста, круп, овочів, риби та пива. М’ясні гарячі страви, в основному, готуються з телятини, нежирної свинини.

Серед десертів виділяють смачні киселі з молоком, вершками або сиром (вишневий кисіль з сиром). Їдять естонці і солодкі каші зі збитими вершками і солодкі хлібні супи, різні гущі з яблук, ревеню, брусниці, журавлини.

Оригінальні естонські цукерки виготовляють з начинками з м’яти, горіхів, кави або лікеру. Можна спробувати збитий манний мус з фруктового соку, яблучні запіканки і кисіль зі збитими вершками.

Серед безалкогольних напоїв дуже поширені морси, квас і кави. Національним напоєм є пиво, яке у кожному регіоні своє. Традиційним винаходом естонської кухні вважається медове пиво.

Домашнє пиво з ялівцем — це істинно традиційний естонський напій. Дуже поширений «хёегвейн» — місцевий глінтвейн, який можна не тільки спробувати в місцевих кафе і барах, а й привезти додому як сувенір.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик