Цікаві факти про шашлик. Смачні рецепти

Цікаві факти про шашлик. Смачні рецепти

Цікаві факти про шашлик. Смачні рецептиШашлик є одним з стародавніх страв. Виникло воно у ті часи, коли люди отримали навички смаження м’яса на вуглях.

Дана страва поширилися зі Сходу: Іран, Ірак, Кавказ тощоТепер будь-яка страва. Яка готується на відкритому вогні чи грилі називається шашликом.

Само слово є кримско-татарським та означає – «щось на вертелі». Розповсюджено воно по усьому світі, але називають народи його по-різному.

У Росії – шашлик, Вірменії – хоровац, Турції та Болгарії – шиш-кебаб, Азербайджані – кебаб, Грузії – мцваді, Греції – сувлакі.та інше.

У європейських країнах аналогом шашлику є барбекю, Румунії – гретар, Молдавії – кирнецеї, на Мадейріешпетада (мясо, яке насажують на палички, які вирізають з лаврового дерева).

У XVIII столітті татари вимовляли “шишлик», хоч воно мало іншу назву – «верчене» м’ясо, тобто готується над розпеченим вугіллям.
Подається зі свіжими овочами та зеленню (кінза, петрушка, цибуля, естрагон тощо).

А ось і секрети для приготування смачного кавказького шашлику:

Шашлик рецепт – маринад або соус для шашлика по-грузинськи

Найбільш поширений варіант маринаду на Кавказі – це соус на основі оцту. Проте, дуже часто використовуються такі варіанти, як:

гранатовий сік;

сухе червоне вино;

мінеральна водичка;

натуральний йогурт.

 

Оригінальний маринад приправлений з великою кількістю спецій, серед яких найпопулярніші:

мелений перець чорний;

кмин;

чебрець.

Дуже добре підходить маринад на основі йогурту. Це може бути йогурт в чистому вигляді або змішаний зі свіжим лимонним соком і спеціями. Цим маринадом потрібно залити м’ясо і залишити на декілька годин. Дуже хороший маринад з вином, перцем, паприкою і коріандром.

Також за основу простого маринаду можна використовувати невелику кількість лимонного соку. Крім того, для більш жорсткої м’якоті – це може бути яловичина або немолода свинина, можна приготувати маринад на основі злегка підсоленої газованої водички. Газові бульбашки зроблять продукт ніжнішим і м’якішим.

Шашлик рецепт по-грузинськи з свинини

Інгредієнти:

1 кг свинини без кістки, краще брати ниркову частину для любителів нежирного м’яса і шийну частину для тих, хто любить жирніше і посочніше;

500 г помідорів;

6 цибулин;

6 зубчиків часнику;

1 гранат;

2 чайні ложечки насіння коріандру;

4-5 лаврових листків;

2/3 склянки оцту;

10 столових ложечок рослинної олії;

2 столові ложечки вершкової олії;

сіль, перець – на ваш смак.

Як приготувати крок за кроком грузинський шашлик

М’якоть потрібно нарізати великими кубиками, якщо побажаєте, то можете очистити зайвий жир, але дуже смачно, коли жир топиться на вогні і стікає по шматочках, утворюючи смачну засмажену і соковиту корочку з прекрасним ароматом; Нарізавши свинину, перекладаємо її в глибоку миску;

Маринад, щоб приготувати шашлик рецепт для грузинської страви. Цибулю необхідно нарізати скибочками досить товстими, при цьому краще вибирати цибулини середнього розміру, щоб кільця зручно нанизувалися на шампур і не були надто великими. Дрібно нарізаємо зубчики часнику і змішуємо з м’ясом. М’ясо і цибулю з часником, заливаємо оцтом, добавляємо товчений лавровий лист, коріандр, олію і перемішуємо;

Залиште заготовку маринуватися під кришкою в холодильнику протягом 2-3 годин. Можна накрити все плоскою кришечкою і поставити зверху вантаж, щоб м’ясо було занурене в маринад;

Перед смаженням нанизуємо шматочки на шампури поперемінно з шматочками цибулі. Смажимо до золотисто-коричневого кольору зовні, щоб усередині м’ясо залишалося м’яким. Під час приготування поливаємо його водою, змішаної з олією оливи;

Подається грузинський шашлик на великому блюді. Перед подачею його потрібно посипати нарізаною зеленою цибулею і зернами граната.

Те, що ми використовуємо в якості вугілля, також має велике значення. Якщо ви можете собі дозволити розвести багаття або барбекю, тоді пошукайте деревину від листяних дерев, переважно фруктових. Виключено в приготуванні шашлику використання деревини хвойних порід з високим вмістом смоли. Така деревина може зіпсувати смак страви.

Деревина абрикоса або сливи одна з кращих, вона додасть страві ніжний і солодкий смак. Однак найкраще підійде деревина вишні. Просто кидайте у вогонь дрова і почекайте, поки вони прогорять і перетворяться на вугілля. Підготовлене деревне вугілля повинно горіти без диму. Шампури з м’ясом повинні бути на 5 сантиметрів вище вугілля.

Традиційно подається шашлик рецепт до грузинської страви червоне сухе вино або зелений чай. Ви можете подати до нього також свіжі овочі, за традицією – це помідори, можна приготувати теплий салат з томатів, спеціальний соус, який можна легко зробити в домашніх умовах, або варення з вишні змішане з базиліком і перцем. У гірських районах м’ясо подають з простим соусом з йогурту, червоного перцю, кінзи і часнику.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик