Найпопулярніші страви білоруської кухні

Найпопулярніші страви білоруської кухні

Найпопулярніші страви білоруської кухні

Найпопулярніші страви білоруської кухні готують на основі картоплі. Це смачно, ситно та недорого.

ХМИЗ

Обчищену картоплю відварюють до готовності в підсоленій воді, зціджують, охолоджують, підсушують і товчуть товкачиком. В отриману масу додають борошно і яєчні жовтки.

Білки збивають, додають в підготовлену масу, вибиваючи її, потім розкачують тонким шаром (товщиною в 3-4 міліметра), нарізають ромбиками, в середині кожного роблять надріз. Смажать хмиз у великій кількості суміші рослинного масла і свинячого жиру в каструлі, гусятниці або глибокій сковороді. Хмиз можна подавати з молоком, сметаною або як гарнір.

На порцію: 100 г картоплі, 120 г борошна, 1/2 яйця, 30 г олії і свинячого жиру.

РУЛЕТ З ЯЙЦЕМ

Відварену в шкірці картоплю очищають, товчуть дерев’яним товкачем, поступово додаючи борошно, все ретельно перемішуючи. Отриману масу розкладають на змочену водою серветку шаром 1,5-2 сантиметри, на середину кладуть фарш, дрібно нарубані круті яйця, змішані з смаженою цибулею. Масу з фаршем загортають у вигляді рулету і перекладають в серветці на змащене жиром деко швом вниз, серветку обережно знімають. Рулет змащують яйцем, посипають сухарями і запікають в духовці. Подають до столу зі сметаною. На порцію: 180 грамів картоплі, 10 г борошна, 1 яйце, 20 грамів ріпчастої цибулі, 3 г товчених сухарів, 15 грамів свинячого сала або іншого жиру для підсмажування цибулі.

ОЛАДКИ, АБО ДЕРУНИ

Сиру картоплю труть на тертці, додають пшеничне борошно, сіль, соду, все перемішують і смажать з цієї маси оладки. Подають з маслом або сметаною.

На порцію: 300 грамів картоплі, 5 грамів борошна, сода на кінчику ножа, 10 грамів рослинної олії (для смаження), 10 грамів вершкового масла або 40 грамів сметани.

ЗРАЗИ

Половину сирої картоплі натирають на тертці, решту частина варять у шкірці, а потім обчищають, товчуть товкачиком, змішують з сирим тертою картоплею і обробляють у формі коржів. На середину кожного коржика кладуть фарш і з’єднують кінці, надаючи форму цеглинки. Фарш можна приготувати з відварених, а потім дрібно нарізаних і обсмажених сушених грибів, смаженої цибулі і дрібно нарізаних варених яєць або з пропущеного через м’ясорубку вареного м’яса, змішаного з смаженою цибулею. Зрази смажать на шпику до утворення рум’яної скоринки.

На порцію: 300 г картоплі, 30 г шпику, на фарш – 60 грамів яловичини/ 20 грамів ріпчастої цибулі або по 20 грамів сушених грибів і цибулі, 1/2 крутого яйця.

ВАТРУШКИ

Обчищену картоплю відварюють у підсоленій воді, товчуть товкачиком, додаючи борошно і яйця, все ретельно перемішують. Масу розкачують завтовшки в 1-1,5 сантиметра, з неї вирізують (склянкою або спеціальною виїмкою) кружечки, укладають їх на деко, змащене маслом. В середині кожного кружечка роблять заглиблення, в яке кладуть солодкий сир. Ватрушку змащують яйцем і запікають.

На порцію: 170 грамів картоплі,’ 5 грамів борошна, 1/4 яйця, 35 грамів сиру. 3 грама цукру, 4 г вершкового масла.

Картопляна бабка

  • Кілограм картоплі.
  • Три головки ріпчастої цибулі.
  • Одне свіже яйце.
  • Їдальня ложка пшеничного борошна.
  • Велике куряче філе.

 

На розігріту сковороду викладають дві попередньо почищені і порізані цибулини і злегка обсмажують їх. Коли вони придбають золотистий відтінок, до них відправляють прокручене через м’ясорубку куряче філе. Вміст ємності солять, перчать, добре перемішують і продовжують обсмажувати. Попередньо помитий і почищений картоплю обробляють з допомогою великої терки і з’єднують його з подрібненою цибулею.

Туди ж додають сире яйце, столову ложку борошна і трохи остиглий курячий фарш. Все це підсолюють і гарненько перемішують до однорідної консистенції.

Отриману масу викладають у чашу мультиварки, змащену рослинним маслом, накривають прилад кришкою і активізують режим “Випічка”. Приблизно через сорок хвилин готову бабку виймають, змащують сметаною, посипають рубаною зеленню і подають до столу.

Кулага

  • Чотириста грамів ягід (горобина, малина, брусниця, чорниця або калина).
  • Пара столових ложок борошна.
  • Сімдесят грамів натурального меду.

Каструльку з перебраними і помитим ягодами поміщають на плиту. Коли вони розваряться, до них додають борошно, розчинену у невеликому об’ємі води, і мед. Все добре перемішують і тримають на мінімальному вогні до одержання густої в’язкої маси, по вигляду нагадує кисіль. Подають кулагу з білим хлібом, млинцями і молоком.

 

Верашчака

  • Півкіло свинини з реберцями.
  • Пара середніх головок ріпчастої цибулі.
  • Стакан хлібного квасу.
  • Лавровий лист, мелений перець і сіль.

 

Помиту, порізану і приправлену свинину відправляють на розпечену сковороду і обсмажують з усіх боків. В ту ж посуд відправляють подрібнену цибулю. Після цього вміст сковороди перекладають у сотейник, заливають хлібним квасом і відправляють на плиту. Через десять хвилин верашчаку знімають з вогню і подають до столу.

Найпопулярніші страви білоруської кухні подають у ресторанах Білорусії як національні страви. Однак ви можете приготувати для своїх рідних та порадувати смачними стравами.

Закрити

Замовити столик

Закрити

Зворотній зв'язок

Закрити

Стати партнером

Закрити

Відгук

Закрити

???

Замовити столик